Aldrig før har jeg bevidnet en så dramatisk afslutning på en holdkamp. Tidsnød, dronningeforvandlinger, holdlederindblanding og reglementdiskussion var alle temaer på det afgørende 8. bræt i dagens anledning. Men mere om det senere.
Torsdag d. 8 februar bød på en dyst imellem Læseforeningen 3 og Faaborg 1. Vi vidste godt, det ville blive en svær modstander på forhånd, og den forventede score lød på 4,54 i Faaborgs favør. Det var en skæbnesvanger kamp i forhold til top-4 placering i Fynsserien, som sikrer endnu et år i rækken. Holdlederen gav inden runden gik i gang en peptalk, og her var beskeden klar – hvis vi kunne fire point hjem, var det mere end godkendt.
Vi stillede med et forholdsvis stærkt hold af stamspillere, juniorer og rutinerede kræfter. Mest bemærkelsesværdig var nok Johnny Hollers comeback i holdskakken, men også upcoming Johannes Juel Kjeldsen havde sneget sig ind i holdopstillingen.
Fjerdebrættet var det første parti til at finde sin afgørelse. Bent Carl Christensen fik med hvid en af de åbninger, han egentligt har godt styr på. Men modstanderen gik med en sjælden sidevariant, som gjorde, at Bent – ganske kløgtigt – var nødt til at bruge meget af sin tid. De to parter havde sig en uklar stilling, da modstanderen pludselig tilbød remis. Bent tænkte længe, forhørte sig hos holdlederen og endte med at tage imod tilbuddet.
Næste resultat var lidt af en overraskelse. Noah Skotte Frydendahl og undertegnede hyggede os lidt inden runden gik igang. Noah skulle nemlig møde en af Faaborgs ældre herre, der havde 1764 rating og 0/3 indtil videre i holdturneringen. Lidt en drømmemodstander, og vi jokede med, at han nok var et såret dyr. Men et såret dyr kan som bekendt bide fra sig. Noah kom nemlig skidt ind i midtspillet. To bønder i underskud og en malplaceret konge. Men Noah giver ikke så let op; han kæmpede bravt og fik skabt modspil. Pludseligt lavede modstanderen et træk efter kun 3 sekunders betænkningstid, som prompte førte til tab af et tårn via en taktik. Noah var herpå kynisk og bragte os til den midlertidige score 1½-½.
Kort efter tikkede et resultat ind på 5. brættet. Steen Jacobsen stod nu bedst ud af åbningen, men midtspillet var en lige affære, så han og modstanderen blev enige om at dele pointet. I mellemtiden sad comeback-kongen Alexander Mathias Johnny Holler Lindberg på tredjebrættet med et stendødt tårnslutspil med et lige antal bønder. Men Johnny er god til den slags stillinger, og først fik han erobret en bonde og sidenhen en mere. De to bønder i overskud var nok til at sikre pointet og udbygge føringen til 3-1.
På syvende brættet sad Johannes, som havde fået spillet sig ind i et lovende midtspil. Han mødte en modstander, som på papiret havde 300 rating mere, men på dagen var de lige gode, og en del tyder på, at hvis Johannes’ rating var en aktiekurs, så var den på vej opad med raketfart. Remis og dermed den overraskende stilling 3½-1½ til Læseforeningen. På førstebrættet mødte undertegende Simon Bjørk Haarh, som i øvrigt har en præstationsrating på over 2200 i både Fynsserien og Divisionsturneringen. Simon havde sig en lille fordel hele vejen, men henad mod slutningen overså jeg en forceret evigskak. Den slags muligheder gentager sig sjældent mod Simon, som fandt en snedig manøvre, der sikrede ham gevinsten.
På andetbrættet havde Alex Sørensen en af de stillinger, han hygger sig med. Ud af åbningen havde han ofret en bonde for lækker udvikling, og i løbet af midtspillet ofrede Alex en officer i et forsøg på at smadre modstanderens kongestilling. Både formanden og holdlederen var enige om, at Alex næppe ville få noget ud af det parti, men Alex insisterede på, at der var kompensation. Noget var der i hvert fald i det, eftersom Alex fik hevet et halv point med hjem og dermed cementeret stillingen med 4-3.
Og så startede dramaet. På ottendebrættet sad 90-årige Kurt Ploug med en vild stilling imod Dennis Vejlstrup. De var begge i tidsnød og havde hver en bonde så langt fremme, at der pludseligt risikerede at være hele fire dronninger på brættet på samme tid. Det lignede en kamp, hvor pointet ville svinge en af vejene, men noget var i uorden. Dennis havde undladt at notere 5-6 af sine sidste træk og havde dermed både sparet tid og sat Kurt under tidspres. Kurt påpegede, at Dennis var nødt til at notere trækkene, før han måtte spille videre, men mens Dennis havde været de mange træk bagefter i noteringen, havde han kæmpet sig frem til en gevinststilling. Kurt bad Dennis notere trækkene, hvorpå Dennis sagde, at han ville gøre det efter træk 40. I mellemtiden blev dommeren tilkaldt, mens Faaborgs holdleder og en unavngiven spiller fra Læseforeningen uddelte et par ukvemsord.
Da røgen havde lagt sig, tilbød Kurt remis. Selvom stillingen umiddelbart så lidt kompliceret ud, og de to stadig var i tidsnød, så havde Dennis reelt set en forceret mat i fire træk. Dennis havde måske lidt dårlig smag i munden over den manglende notering, så han gav ganske sportsligt Kurt hånden, men i samme øjeblik som håndtrykket, udbrød Faaborgs holdleder, at han nægtede sin spiller at tage imod remistilbuddet. Herpå blandede Læseforenings holdleder sig og understregede, at de to havde givet hinanden hånden, så resultatet stod ved magt.
Kurts remis sikrede os sejren og betød et slutresultat på 4½-3½. Til trods for drama for alle pengene, så sagde spillerne på begge hold pænt farvel til hinanden. Måske det alligevel var meget fair, at Dennis og Kurt røg en fredspibe ovenpå den dramatiske situation, der reelt set kunne have svunget begge veje.
Dagens kampresultat betyder, at Læseforeningen 3 rykker op på en andenplads i puljen og har gode udsigter i forhold til at sikre sig den vitale top-4 placering. I de to sidste runder venter nemlig Sydøstfyn 2 og Aarslev 1, som både i tabellen og pr. ratinggennemsnit er de svageste hold i rækken.
Fynsserien pt. kan ses her.